wtorek, 22 lutego 2011

Sernik

Czas na kolejne słodkości :) Tym razem coś dla miłośników sernika. Wychodzi fantastyczny i można się nim zajadać już w I fazie.

Składniki:
- 750 g sera białego chudego (ja od razu kupiłam taki w kostce ale zmielony)
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżki słodzika w proszku
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat (waniliowy, arakowy, migdałowy czy jaki lubicie najbardziej :) )

Do twarogu (jeśli nie był zmielony to należy zmielić go raz) dodajemy 6 żółtek, słodzik, skrobię, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dolewamy mleko.
Ubijamy sztywną pianę z białek i dodajemy do pozostałej masy. Mieszamy delikatnie łyżką.
Następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy do części ciasta dosypać trochę kakao beztłuszczowego i bez cukru , dzięki czemu uzyskamy ciasto dwukolorowe).

Pieczemy w 190 stopniach około 60 minut.
Po upieczeniu najlepiej zostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki (ładnie stężeje).
Smacznego !!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz