poniedziałek, 21 lutego 2011

Pizza

Od początku diety chodziła za mną pizza.. i byłam prawie pewna, że będę musiała na nią poczekać aż do fazy III ale na szczęście okazało się że już w II fazie można przygotować sobie pizze. Sprawdzony przepis poniżej

Składniki:
Ciasto
4 łyżki skrobi kukurydzianej
6 łyżek otrębów owsianych
3 łyżki otrębów pszennych
1 opakowanie drożdży w proszku
0.5 szklanki mleka ( nie należy wlewać wszystkiego od razu tylko uzupełniać w zależności od tego jak mokre jest ciasto)
Farsz
2 średnie pomidory
10 pieczarek
1 duża cebula
1 papryka
1 pierś z kurczaka
1 serek wiejski 0% tłuszczu
pieprz, sól, oregano, bazylia

0.25 szklanki mleka lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Otręby (ja osobiście wcześniej je mielę) wraz ze skrobią i uprzednio rozpuszczonymi drożdżami wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi być dosyć twarde,  powinno w odróżnieniu do ciasta z mąki (ciasto ciągnące się) kruszyć się na kawałki.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z przyprawami. Cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę i udusić. Dodać podsmażoną pierś z kurczaka. Doprawić do smaku.
Po rozciągnięciu ciasta rozkładamy farsz a na wierzch kładziemy serek wiejski (najlepiej same gródki z niego bez części płynnej). Jest to taki substytut sera na pizzy i bardzo fajnie się zapieka.Oczywiście można nie używać serka wiejskiego jeśli nie przepadacie za nim.
Piec w 190 stopniach ok 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz